Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   După hram, a venit ziua…

După hram, a venit ziua spălatului pe mâini

Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost instituită în anul 2008, atunci când Asambleea Generală ONU a numit Anul Internațional al Sanitației, având scopul de a promova practicile corecte de igienă.

 În toată lumea mulți oameni sunt obișnuiți să se spele pe mâini doar cu apă, dar specialiștii afirmă că spălarea corectă a mâinilor presupune folosirea obligatorie a săpunului.

Spălatul pe mâini cu săpun este o cale ieftină și eficientă de a evita și preveni astfel de maladii cum sunt diareea, pneumonia, hepatita. În fiecare an, mai mult de 3,5 milioane de copii în toată lumea mor până la vârsta de cinci ani din cauza acestor maladii. Spălatul pe mâini previne și multe infecţii ale pielii, infecţii oculare, viermi intestinali, gripa aviară.

În R. Moldova, nu toate gospodăriile au săpun, şampon, periuţă de dinţi şi pastă de dinţi pentru copiii lor. Un studiu UNICEF arată că doar patru copii din zece se spală pe mâini după WC, iar obiceiul de a se spăla pe mâini depinde foarte mult de frecventarea grădiniţei, nivelul de instruire al îngrijitorului şi nivelul socio-economic al gospodăriei.

Doar 10% din copii încep să se spele pe dinţi la vârsta de 1 şi 2 ani. Aproape toți copiii din mediul urban (93%) încep să se spele pe dinți la vârsta de 4-7 ani, spre deosebire de 65% în mediul rural.

Studiul UNICEF „Calitatea apei, a sanitației și practicilor de igienă în școli” realizat în 2010 arată că igiena în școlile din Moldova este nesatisfăcătoare. În 232 de şcoli din ţară elevii nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini, deoarece lipsesc robinetele şi sunt deteriorate chiuvetele. 70% din şcoli duc lipsă de săpun şi uscătoare.

Mai mult de jumătate din copiii din şcolile rurale nu au acces la veceuri interioare, iar hârtia igienică lipseşte în practic toate şcolile rurale şi în 2/3 din şcolile urbane. Astfel, există pericolul ca elevii să nu reuşească să se spele pe mâini după ce folosesc veceul şi înainte de a lua masa, fiind expuşi riscului de a se îmbolnăvi de bolile „mâinilor murdare”.

Ziua Mondială a spălatului pe mâini este un prilej de a motiva copiii să utilizeze practicile corecte de igienă și să fie adevărați „ambasadori ai mâinilor curate”, promovând aceste mesaje la școală, în familie și în comunitate.

Comunicat UNICEF

Titlul aparţine redacţiei